2.8i runs for 5 minutes only

Please restrict your questions and replies to Capri related technical issues!
Post Reply
dunmorsl
Posts: 3
Joined: Thu Oct 25, 2018 7:53 pm
Car(s): ac cobra with 2.8i xr4 based ,

2.8i runs for 5 minutes only

Post by dunmorsl » Sun Nov 11, 2018 12:23 pm

Hi I have a 2.8i I have just fitted a second hand engine wil all the original parts from original faulty engine that seized up ,it has good compression starts on the button from cold but only runs for 5 minutes and cuts out , will not start again until the engine is cold. I have checked the basics does anyone have any ideas to a solution to this frustrating problem.

User avatar
Andrew 2.8i
Donator
Donator
Posts: 12552
Joined: Sat Jan 25, 2014 7:38 pm
Car(s): '83 2.8 Injection (sunny days only)
'04 Toyota MR2 (owned from new)
Location: Ceredigion
Contact:

Re: 2.8i runs for 5 minutes only

Post by Andrew 2.8i » Sun Nov 11, 2018 1:11 pm

Hi,
Welcome to the forum. :welcome:
Sorry to hear you're having trouble with your Capri.
Try working your way through the troubleshooting checklist for "Engine fails to start or is difficult to start when warm" at the bottom of the page:
http://www.zeepoort.nl/jetronic/K-Jetro ... oting.html

:goodluck:

Andrew.
Image

User avatar
Peter-S
Donator
Donator
Posts: 6704
Joined: Mon Jul 28, 2008 7:57 am
Car(s): 1985 Capri 2.0
1983 Capri 2.8i
Location: Kent
Contact:

Re: 2.8i runs for 5 minutes only

Post by Peter-S » Sun Nov 11, 2018 2:43 pm

Check the gauze filter on the inlet to the warm up regulator. When the engine is cold more fuel is allowed to flow through the regulator but it closes off as the engine warms. Could be other things too but I'd start there.
ImageBanner by Peter Smith, on Flickr

User avatar
T.M.
Posts: 47
Joined: Mon Aug 14, 2017 9:26 pm
Car(s): Capri 2.8 Injection (1984)

Re: 2.8i runs for 5 minutes only

Post by T.M. » Wed Nov 14, 2018 6:04 pm

Just stupid question. Isn't idle set screw fully tighten?
If engine is cold, air goes through auxiliary air device. Then when device is warm, it's closed and air can't go through.
Only an idea.

Tom

dunmorsl
Posts: 3
Joined: Thu Oct 25, 2018 7:53 pm
Car(s): ac cobra with 2.8i xr4 based ,

Re: 2.8i runs for 5 minutes only

Post by dunmorsl » Thu Mar 21, 2019 8:23 am

hi Tom thanks for reply ,after many new parts and time the issue has now been found and it was a restricted return fuel pipe on the metering head, it had a kink in it which would only allow car to run from cold .I found this due to looking through other posts in forum .

dunmorsl
Posts: 3
Joined: Thu Oct 25, 2018 7:53 pm
Car(s): ac cobra with 2.8i xr4 based ,

Re: 2.8i runs for 5 minutes only

Post by dunmorsl » Thu Mar 21, 2019 8:27 am

Peter-S wrote:Check the gauze filter on the inlet to the warm up regulator. When the engine is cold more fuel is allowed to flow through the regulator but it closes off as the engine warms. Could be other things too but I'd start there.
hi peter thanks for reply ,after many new parts and time the issue has now been found and it was a restricted return fuel pipe on the metering head, it had a kink in it which would only allow car to run from cold .I found this due to looking through other posts in forum .

Post Reply