Fuel gauge not working!!!!!

Please restrict your questions and replies to Capri related technical issues!
stroprock
Posts: 32
Joined: Tue Apr 07, 2015 4:37 pm
Car(s): 1.6 Laser

Fuel gauge not working!!!!!

Postby stroprock » Fri Apr 14, 2017 8:21 pm

My fuel gauge doesn't work. :roll:
The temperature gauge does work, so I think that rules out a 7805 voltage regulator
There is fuel in the car (Duhh!!)
Shorting out the sender wires does not make the gauge read full; it still doesn't move at all
I have also cleaned and changed the sender connectors for good measure.

What is my next step? New clocks?

Any advice is greatly appreciated. My dash is in bits and the sun is out...... :cry:

User avatar
Andrew 2.8i
Donator
Donator
Posts: 9442
Joined: Sat Jan 25, 2014 7:38 pm
Car(s): '83 2.8 Injection (sunny days only)
'04 Toyota MR2 (owned from new)
Location: Ceredigion

Re: Fuel gauge not working!!!!!

Postby Andrew 2.8i » Fri Apr 14, 2017 8:28 pm

stroprock wrote:The temperature gauge does work, so I think that rules out a 7805 voltage regulator

Hi,
You'd be correct to rule out the regulator.
Have you put a multimeter across the two wires that connect to the sender to see if you are getting a live feed there?
Of you are, I would suspect that the gauge is faulty. If you aren't getting a live feed, I would imagine that there is a wiring fault somewhere.

Andrew.
Image

stroprock
Posts: 32
Joined: Tue Apr 07, 2015 4:37 pm
Car(s): 1.6 Laser

Re: Fuel gauge not working!!!!!

Postby stroprock » Fri Apr 14, 2017 8:43 pm

5v at the sender connector, so I guess that also says the regulator is working fine.

User avatar
Andrew 2.8i
Donator
Donator
Posts: 9442
Joined: Sat Jan 25, 2014 7:38 pm
Car(s): '83 2.8 Injection (sunny days only)
'04 Toyota MR2 (owned from new)
Location: Ceredigion

Re: Fuel gauge not working!!!!!

Postby Andrew 2.8i » Fri Apr 14, 2017 9:02 pm

stroprock wrote:5v at the sender connector, so I guess that also says the regulator is working fine.

That's fine then. I would have thought that the problem must be with the gauge (most likely), or maybe even the circuit between the regulator and the gauge.

Andrew.
Image

User avatar
Peter-S
Donator
Donator
Posts: 6053
Joined: Mon Jul 28, 2008 7:57 am
Car(s): 1985 Capri 2.0
1983 Capri 2.8i
Location: Kent
Contact:

Re: Fuel gauge not working!!!!!

Postby Peter-S » Fri Apr 14, 2017 9:27 pm

stroprock wrote:My fuel gauge doesn't work. :roll:
The temperature gauge does work, so I think that rules out a 7805 voltage regulator
There is fuel in the car (Duhh!!)
Shorting out the sender wires does not make the gauge read full; it still doesn't move at all
I have also cleaned and changed the sender connectors for good measure.

What is my next step? New clocks?

Any advice is greatly appreciated. My dash is in bits and the sun is out...... :cry:


Try connecting the live feed at the tank to a known good earth rather than the earth wire at the tank and see if that makes the gauge read full. If does the earth wire is at fault
ImageImageImage

stroprock
Posts: 32
Joined: Tue Apr 07, 2015 4:37 pm
Car(s): 1.6 Laser

Re: Fuel gauge not working!!!!!

Postby stroprock » Sat Apr 15, 2017 8:26 am

OK, so it seems I get 5v if I connect a voltmeter between both the fuel tank contacts, but if I put the multimeter between the + wire and the earth point on the sender, I get nothing. What does this tell me?


Return to “Q & A”

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 3 guests